HOT TOPIC!
Vandaag is weer zo’n warme dag in Nederland. Heerlijk voor de meeste mensen maar voor hardlopers verre van ideaal en soms zelfs heel zuur als je een hardloopwedstrijd op de planning hebt/had staan. Vooral had staan want zoals vandaag 2 juni stonden er heel wat hardloopevenementen op de planning maar zijn deze vanwege de voorspelde warmte afgelast.
Dat aflassen van een evenement blijft toch een lastige kwestie.
Wanneer zou je een evenement moeten aflassen?
Er zijn landen waar je bij 30+ gewoon je hardloopwedstrijden mag lopen. Maar kun je die met Nederland vergelijken waar de temperaturen zelden zo hoog worden? Hardlopen is daarnaast een hele toegankelijke sport waarbij je heel makkelijk (zonder doktersverklaring) aan hardloopwedstrijden mee kunt doen. Zelfs wandelen tijdens wedstrijden/marathons wordt in sommige gevallen extra aandacht aan gegeven door organisaties/media. De getrainde lopers lIJden onder het feit dat wedstrijden steeds massaler worden met meer minder goed getrainde lopers die deelnemen aan een hardloopwedstrijd.
fokkesukke-hitte
Als ik het puur op basis van aflassingen vanwege het weer houdt (ja er is meer waar de snellere/getrainde lopers last van hebben) dan kun je wel zeggen dat dat best frustrerend is. Organisaties zijn bang voor incidenten met uiteindelijk het ergste scenario dat het fataal afloopt. Zo nam oa. de organisatie van de Hoorn Marathon vandaag het (gedwongen?) besluit om hun evenementen af te lassen. Dit besluit werd pas gisteren laat op de dag gemaakt. Tot die tijd liepen de inschrijvingen nog gewoon door. Het verwarrende was dat ze eerder op de dag aangaven dat het evenement doorging om vervolgens daarop terug te komen. Het is best lastig ook voor hun want zij hebben natuurlijk ook met veiligheidsrisico’s te maken en als dat team wat daarover gaat besluit dat het evenement niet mag plaatsvinden dan kan je niet anders dan het evenement af te lassen.
Het is en blijft altijd lastig en vooral teleurstellend voor vele lopers die zich erop verheugen en naar een hardloopwedstrijd toe trainen. Maar goed aan de andere kant lopers doen op eigen risico mee dus ja in hoeverre ben je zelf verantwoordelijk om het besluit te nemen om wel of niet mee te doen? Allemaal vragen en opmerkingen die ik in deze blog stel en maak en lastig om daar direct een goed antwoord op te hebben.