Het afgelopen jaar wilde ik mijn goede jaar 2017 voortzetten. Er waren wat doelstellingen die ik had zoals ik ze elk jaar heb. Er waren ook wat dingen die verbeterd moesten worden ook daar wilde ik in 2018 aan werken. In deze blog neem ik jullie graag in een beknopte blog mee terug naar het afgelopen jaar.

26758215_980813108726772_2645492317326325058_o
Egmond Halve Marathon

 

Januari

2018 begon voor mij met wederom de winterklassieker in Egmond. Ik had mij voor deze editie weer voor de halve marathon ingeschreven. Het was weer een mooie en zware test zo aan het begin van het nieuwe jaar en zo weet je gelijk weer waar je staat.
Ik liep tijdens deze editie mijn snelste Egmond HM dus ik mocht zeker niet klagen!

 

 

Februari

27973844_1461494190639430_1882358952770363935_n
Groet uit Schoorl

In deze maand maand liep ik één wedstrijd, namelijk de Groet uit Schoorl 30 km wedstrijd. Ik liep daar echt zo heerlijk. Het was een hele aangename dag om te lopen ondanks dat het heel fris was maar het gevoel van hoe lekker ik liep en de super mooie omgeving in Schoorl zorgde ervoor dat ik een hele snelle 30 km kon lopen en onwijs heb genoten. Dit was tegelijkertijd ook een hele mooie generale naar mijn marathon eind maart!


Maart

In deze maand stond er buiten de marathon van Los Angeles geen andere wedstrijd meer op de planning. Na een paar maanden trainen sinds de marathon van Chicago van oktober 2017 was nu Los Angeles de Amerikaanse stad waar ik mijn 7e marathon zou gaan lopen. De stad van Hollywood, Disneyland Parijs, Santa Monica Pier etc. Ik heb een geweldige tijd gehad tijdens mijn marathon trip en liep daar ook nog eens een PR ondanks de pittige omstandigheden en de krampaanvallen die waar ik meerdere malen mee te maken kreeg tijdens de marathon.

Schermafbeelding 2018-03-26 om 13.39.20
LA Marathon Finisher 2018!


April

In deze maand was het voornamelijk zaak om te herstellen van mijn marathon en liep ik aan het einde van de maand dan wel na de eerste editie vorig jaar te hebben gemist, dit jaar wel de Cruyff Foundation 14K run. Een bijzondere run om mee te maken met de achterliggende gedachte. Een run van 14 kilometer vanaf het Olympisch Stadion (net er buiten) richting de Amsterdam Arena zonder tijdsregistratie (niet heel erg aangezien dit weer mijn eerste loop is na mijn marathon). Ik als Ajacied en Cruyff fan was heel blij dat ik dit heb kunnen meemaken.


Mei

Deze maand stonden er maar liefst 3 hardloopevenementen op het programma. Deze maand is altijd al een drukke maand geweest met hardloopwedstrijden. Eerst nam ik deel aan de Golden Tenloop in mijn eigen woonplaats Delft. Jaarlijkse traditie om aan deze loop mee te doen. Dit zou mijn 6e deelname worden en ik liep onder redelijk warme omstandigheden een redelijk goede 10 km wedstrijd.
Een week later liep ik de 10 km in IJsselstein tijdens de IJsselsteinloop. Helaas startte ik veel te snel tijdens deze wedstrijd waardoor ik best kapot ging maar wel verrassend genoeg het tempo goed kon volhouden. Ik liep daardoor voor de eerste keer onder de 40 minuten dus ik was meer dan tevreden.
Weer een week later stond er weer een hardloopwedstrijd op de planning. Dit keer een nieuw hardloopevenement namelijk de Nesseloop. Een loop in Nesselande, Rotterdam. Lekker dicht bij huis en een relatief korte wedstrijd met 7 km. Het zou een hele warme dag zijn maar met een grote ronde om een plas was het iets aangenamer. Dit zou persoonlijk een bijzondere loop worden voor mij aangezien ik best lang 1e liep, dat was wennen! Op een gegeven moment met nog een paar kilometer te gaan werd ik ingehaald maaaar ik kon mijn tempo vasthouden en kon uiteindelijk als 2e finishen. Zo werd ik 2e overall in deze wedstrijd en werd het mijn eerste officiële podiumplek. Voorheen wel eens 3e gefinisht maar werd hier verder niks mee gedaan. Mijn eerste beker is behaald en dit voelde wel best speciaal want het niveau bij de mannen is gewoon heel hoog en vooral bij de wedstrijden waar ik altijd aan meedoe.


Juni

Deze maand stond er dan maar weer één wedstrijd op het programma. Ook weer een nieuwe, namelijk de Zwolse Halve Marathon. Over deze wedstrijd kan ik zeggen dat ik er heel veel van verwachtte maar het persoonlijk heel fout heb aangepakt door voor mijn wedstrijd nog te werken en dan naar Zwolle te rijden wat niet om de hoek is en dan nog een halve marathon te lopen waarbij je 2 ronden mocht lopen 😦 . Het werd geen succes, sterker nog het was verschrikkelijk. Eentje om snel te vergeten!

race_4021_photo_62606404


Juli

Deze maand daar kijk ik altijd naar uit omdat ik dan weer een weekendje Londen op de planning heb staan. Ik loop daar elk jaar sinds ik aan hardlopen doe sinds 2014 mee aan The British 10k. Dus ook dit jaar liep ik hem weer en het was weer een geslaagd weekendje Londen. Het was een warme dag tijdens de wedstrijddag dus geen super tijd maar wel onwijs genoten weer.


Augustus

Deze maand valt nog midden in de zomerperiode en de tweede helft van het hardloopseizoen begint eigenlijk weer echt in september. Ik vind het zelf wel lekker om al eerder met hardloopevenementen bezig te

39966130_10205390796767601_269409687726718976_o
Ronde van West

zijn dus ik had mij weer ingeschreven voor de Ronde van West te Capelle aan den IJssel. Lekker dicht bij huis en een leuke kleinschalige loop waarbij ik sinds dit jaar ook met de organisatie een samenwerking mee ben aangegaan. De samenwerking hield in dat ik het evenement zou promoten zoals je wellicht hebt meegekregen en daar tegenover stond dat ik dan gratis aan het evenement mocht meedoen, nogmaals bedankt! Verder liep ik daar een super snelle 5 km. Zo snel zelfs dat ik voor de eerste keer onder de 19 minuten liep en daardoor mijn snelste 5 km ooit liep dus een mooi PR. Nou ik kan wel zeggen dat ik klaar ben voor de 2e helft van het hardloopseizoen!

 


September

September staat ook altijd voor met leuke hardloopevenementen op de kalender. Voor mij persoonlijk hield ik het bij 2 wedstrijden deze maand. Het eerste weekend van de maand had ik een nieuwe wedstrijd op de planning staan en dit keer weer eentje over de grens in Düsseldorf, Duitsland. Na mijn PR op de 5 km van 2 weekjes terug, was ik heel optimistisch naar de komende wedstrijden wat ik daar zou kunnen. Zo ook tijdens deze halve marathon in Düsseldorf. Het een loop deels door het centrum maar ook deels buiten het centrum. Heel afwisselend parcours vond ik zelf. Het weer zat mee en ik liep zelf heel lekker ondanks mijn wat aan de te snelle start. Uiteindelijk liep ik mijn eerste halve marathon onder de 1.30! O god, weer zo’n snelle tijd en weer een PR. Ik kan wel zeggen dat ik in de flow zit. Dan was het twee weken later de buurt aan mijn volgende wedstrijd de Dam tot Damloop. Eén van de leukste en unieke wedstrijden (waar je in de ene stad start en in de andere stad finisht) van Nederland. Ik was weer blij dat ik hem dit jaar mocht gaan lopen. Jammer genoeg was het deze dag heel erg veel aan het regenen. Hele plassen op straat en het was al voordat we begonnen al flink bezig. Dat is niet fijn starten maar als je dan eenmaal met je wedstrijd bent begonnen dan gaat er een knopje om en ook deze keer was dat het geval. Met de vorm zat het goed en ook deze dag liep ik weer best rap. Dit resulteerde ook dit keer voor mijn snelste tijd op deze 10 miles en liep dus ook hier weer een PR! Wat een vorm mensen, dit belooft wat naar mijn marathon in Osaka over 2 maanden.

40587516_10160843856620204_397709938635309056_o
Halve marathon Düsseldorf
timefoto_canon-eos-7d-markii-f23287f930ee47d69898d3abc6f2b297_4251-2018-09-23-12-50-39.187455
Verzopen katje finished tijdens de DtD


Oktober

Deze maand stond er maar 1 wedstrijd op de planning. Een wedstrijd waar ik al eens eerder aan heb meegedaan namelijk een halve marathon in het gezellige Eindhoven. Ik kan er eigenlijk best kort over zijn. Dit zou mijn laatste wedstrijd naar mijn marathon zijn dus het was mijn generale wedstrijd maar helaas werd het een domper van een wedstrijd. Net als in juni tijdens de Zwolse Halve Marathon kwam het er echt niet van. De vorm was ver te zoeken, mijn benen wilde niet en het was ook best warm die dag. Dit alles resulteerde dat ik al na 5 km het zwaarder begon te krijgen en ongeveer na 12 km wilde stoppen met mijn wedstrijd. Deze wedstrijd heb ik op doorzettingsvermogen en karakter uitgelopen. En daarbovenop vergat ik ook mijn LA hardloopshirt waar ik zo aangehecht was geraakt. 😦 Maar goed, dit is ook part of the sport dus kop op en lekker doortrainen naar mijn achtste marathon over ruim een maand.

44049438_541360419621152_4956849063715667968_n
Foto zegt genoeg (na de finish van de halve marathon van Eindhoven)


November

Zoals elk jaar loop ik 2 marathons per jaar. Dus na Los Angeles stond mijn volgende marathon deze maand op de planning. Eentje waar ik wel heel erg naar uitkeek en toeleefde. Ik bedoel het zou mijn eerste marathon op Aziatische bodem betekenen, mijn eerste bezoek aan Japan ooit, en ik ben via loting binnen gekomen dus alles bij elkaar voel ik mij wel heel erg opgetogen en gemotiveerd om er iets geweldigs van te maken (niet dat ik dat normaal niet doe hoor haha). Mijn blog over deze marathon kunnen jullie hier teruglezen My Japanese (marathon) adventure…

Schermafbeelding 2018-12-02 om 13.24.13
Osaka Marathon Finisher 2018

December

 

De feestmaand waar ik elk jaar wel een wedstrijd in loop maar helaas dit jaar moest ik de wedstrijden aan mij voorbij laten gaan deze maand. Heel erg jammer want je wilt altijd het jaar wel met een hardloopwedstrijd afsluiten maar ik koos er voor om te herstellen van de marathon en mij te focussen op 2019. Dus geen hardloopevenement(en) voor mij in december maar wel tijd om te bloggen (zoals nu) over het afgelopen jaar, mijn afgelopen marathon, bezig te zijn met de feestdagen en ben ik verder met de kerst naar Dubai geweest om daar een week te genieten (ben pas sinds afgelopen weekend weer in Nederland) dus ik had genoeg om mij mee bezig te houden zoals jullie waarschijnlijk wel hebben meegekregen. Verder heb ik ook een mooie winactie kunnen opzetten in samenwerking met @Sportymaps en daar ben ik ze ook dankbaar voor!

49079329_1178100669020654_7489216714068983808_n.jpg

 

2018 in een notendop

16 wedstrijden gelopen waarvan:

 • 2 x marathon
 • 1 x 30 km
 • 4 x halve marathon
 • 1 x 16.1 km
 • 1 x 14 km
 • 3 x 10 km
 • 1 x 7 km
 • 2 x 5 km

 

 

 

 

Snelste gelopen tijden & mooiste resultaten:

 • Osaka Marathon (42.195 km) -> 3.26.45 (PR!)
 • Groet uit Schoorl (30 km) -> 2.10.44 (PR!)
 • Stadtwerke Düsseldorf Halbmarathon auf der Kö (21.1 km) -> 1.29.01 (PR!)
 • Dam tot Damloop (16.1 km) -> 1.06.05 (PR!)
 • IJsselsteinloop (10 km) -> 39.16 (PR!)
 • Ronde van West (5 km) -> 18.52 (PR!)
 • Nesseloop (7 km) -> 2e plaats behaald en mijn eerste beker in huis 🏆

Zoals jullie hierboven lezen kan ik alleen maar meer dan tevreden zijn als het om de gelopen tijden gaat op de verschillende (klassieke) afstanden die ik in 2018 heb gelopen en hierboven heb benoemd.

Verder was het mijn doel om vergeleken met voorgaande jaren gedoseerder te lopen als het gaat om hardloopwedstrijden en dat is goed gelukt met 16 wedstrijden. Normaal loop ik 20+ wedstrijden in een jaar. Daarnaast is het altijd leuk als je je tijden kunt aanscherpen en dat is meer dan goed gelukt. Enkel op de hele marathon zou het naar mijn inziens nog een stuk beter kunnen gezien mijn andere tijden maar aan de andere kant weet ik als geen ander hoe veel er bij een marathon komt kijken vergeleken met de kortere afstanden. Verder wilde ik ook wat frequenter hardlopen en dat is met 3 x in de week veel constanter gelukt dit jaar. Ik mag nog wel wat beter aan mijn core stability werken, maar waar ik in 2017 nauwelijks met blessures te maken had, was daar in 2018 helemaal geen sprake van. Heel het jaar heb ik blessurevrij gelopen. Ook qua voeding en drinken heb ik wat veranderingen aangebracht en die werpen ook hun vruchten af niet alleen qua hoe het tijdens de wedstrijden gaat maar ook qua gewicht en hoe ik mij voel. Ik voel mij veel energieker met mijn drukke (werk) leven. Kortom, alles bij elkaar heb ik met de aangebrachte veranderingen in mijn levensstijl en op hardloopgebied veel progressie geboekt en alles hangt natuurlijk met elkaar samen. Dat is dan ook het lastige aan hardlopen je kunt niet gelijk zeggen dit komt daardoor. Het is de kunst om de juiste balans te vinden en de dingen doen die het beste bij jou persoonlijk passen. In 2019 wil ik daar verder meegaan want er valt natuurlijk genoeg te verbeteren. Met mijn nieuwe Garmin Forerunner 235 die ik nu sinds 2 maandjes in bezit heb zal dat zeker een stuk makkelijker gaan.

Vooruitblik + doelstellingen 2019

 • Mijn tijden op de verschillende afstanden aan te scherpen (Marathon wil ik vooral flink aanscherpen liefst rond de 3.15)
 • Met mijn blog wil ik ook wat meer gaan doen (oa. leuke samenwerkingen aangaan en de huidige samenwerkingen verder voortzetten.)
 • Een hardloopwedstrijd (weet nog niet welke) op mijn verjaardag lopen, deze valt namelijk op zondag 10 november 2019.
  Weet je een leuk evenement op deze dag laat het mij maar weten?!
 • Net als 2018 blessurevrij het hele jaar kunnen doorlopen 😉

Verder heb ik niet echt hele duidelijke doelen. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik hoop wel het komende jaar wat meer (bekenden en nieuwe) lopers tegen te komen tijdens hardloopevenementen.

Voorlopige planning 2019

Schermafbeelding 2018-12-30 om 15.16.58

Via deze weg wil ik jullie een fijne jaarwisseling wensen en een heel mooi, gelukkig, gezond en een jaar met vele kilometers voor 2019 wensen!!

Schermafbeelding 2018-12-31 om 11.16.53.png