Hi allen,
Inleiding
Iedere wedstrijd heeft logischerwijs zijn eigen soort parcours. Dit betreft de afstand, omgeving (natuurgebied, stad/dorp), soort wegen (verhard, onverhard, smalle/brede wegen etc.) en bewegwijzering. Wat ik nog wel eens vergeet is dat het zeker belangrijk is om bij een wedstrijd waar ik mij voor heb ingeschreven ook te richten op het parcours. Vooral als het mijn eerste deelname aan een hardloopevenement betreft. 
Wat bedoel ik hier nou mee?
Nou, ik sta nog wel eens voor onaangename verrassingen tijdens wedstrijden en dan heb ik het vooral over wedstrijden waarbij er sprake is van langere afstanden (vanaf 15 km).
Wat voor gevolgen heeft dit dan? 
Door deze onaangename ervaringen wordt de wedstrijd nog uitdagender dan vooraf gedacht. Het zijn wedstrijdelementen waar je je op kunt voorbereiden
Hoe kun je dan met deze factoren omgaan oftewel wat kun je er zelf dan aan doen om hier zo goed mogelijk op voorbereid te zijn?
Als je bijvoorbeeld weet dat je tijdens je hardloopwedstrijd met tunnels te maken krijgt kun je wat vaker door tunnels lopen als dit mogelijk is of als er heuvels/bruggen zullen zijn op het parcours van je hardloopwedstrijd wat vaker bruggen/heuvels in trainingen mee te nemen. Ook de de kilometerpunten waar en hoe vaak er drank- en verzorgingsposten zijn is goed om te weten zodat je een beetje weet wanneer je ze kunt verwachten en een beetje kunt indelen wanneer je wel of niet wat gaat nemen. Verder is een bepaalde ondergrond misschien ook wel handig om te weten want het is best vervelend als je niet graag op onverharde wegen loopt, daar wel opeens tijdens een hardloopwedstrijd mee te maken krijgt. Ik merk vooral des te langer een wedstrijd is, des te vervelender is. 
Conclusie
Ik merk dat het voor mij steeds belangrijker wordt om ook wat meer over het parcours te weten te komen alvorens ik mij inschrijf voor een hardloopschema, aan mijn trainingsschema begin en of ik wel/geen PR wil gaan lopen. Dit scheelt teleurstellingen tijdens en na afloop van een wedstrijd.

Persoonlijk wist ik niet dat het parcours van de Los Angeles Marathon zo heuvelachtig was en had hier in mijn voorbereiding niet goed op getraind. Daardoor was ik minder goed voorbereid op deze marathon qua soort trainingen en misschien verklaart dit (denk het bijna wel zeker te weten) mijn krampaanvallen en daar baal ik zeker wel van. 

 
Tot voor kort was ik daar eigenlijk nooit echt mee bezig, maar denk ik wel na een wedstrijd had ik dit maar geweten. Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken.
RunwithMoesy – It will be fun!