Zondag 12 februari stond mijn 2e hardloopwedstrijd op het programma. Nog steeds hard aan het trainen voor de Los Angeles Marathon van 18 maart en deze past best wel goed in mijn hardloopschema dus ingeschreven. Met nog 5 weken vanaf deze zondag tot de marathon zou het misschien wat vroeg zijn voor een 30’er maar goed je kan de kilometers maar gemaakt hebben. De week ervoor had ik nog 22 km duurloop gelopen dus was benieuwd of dat misschien kort na elkaar was. Vandaag zou ik daar achterkomen.

Na een goed ontbijt van Brinta, Teff en blauwe bessen ging ik richting Alkmaar. Eenmaal daar aangekomen bij de parkeerplaats van Hogeschool INHolland Alkmaar, ging ik met de pendelbus richting Schoorl. Ik wist nog van deze handige vervoersmogelijkheid van mijn vorige en enige deelname in 2015. Op ongeveer 1,5 km van de start wordt je dan afgezet en dan kun je rustig (in)lopen richting de sporthal waar je dan de laatste voorbereidingen kunt treffen.
Eenmaal daar aangekomen kwam ik nog wat gezellige en leuke mensen tegen. Ik kan hier wel alle namen gaan noemen maar diegene weten zelf wie ik bedoel. Ik ben daarna nog even bij de Weleda stand een praatje gaan houden met degene die daar stond namens Waleda. Ik was al een tijdje aan het oriënteren of hun Arnica Massageolie niet misschien geschikt is voor mij. Ze wist mij nog meer ervan te overtuigen om het te gaan gebruiken dus ik gaf aan dat ik na mijn wedstrijd zou terugkomen om er verder over te praten. Ik wilde mij eerst gaan focussen op de wedstrijd! Nog even mijn tas gedropt bij de bewaakte baggageafgifte. Daarna met nog ongeveer 15 minuten ben ik richting mijn startvak gaan lopen. Ik mocht in startvak ‘oranje’ starten dus dat was nog een lang stukje lopen want dat is het eerste startvak na de wedstrijdlopers. Ook naar het startvak toe kom ik nog wat leuke mensen tegen. Wat een gezelligheid al die bekenden!

En daar sta je dan met nog een kleine 10 minuten voor het startschot in het startvak. Even goed beseffen dat het een 30 km wedstrijd zal zijn. Na de marathon van Chicago niet meer zo’n lange afstand gelopen dus zeker spannend hoe het zal gaan. Wat ik weer probeer is dat ik niet te snel wil starten dus ook dit keer was dat weer de bedoeling. Daar klinkt het startschot. We gingen van start. Ik merkte al gauw dat ik snel van start ging maar omdat ik de afgelopen tijd weer heel veel progressie heb geboekt en hard heb getraind dacht ik van ga mee in je flow maar luister wel goed naar je lichaam Moesy.
Het is zo lastig om toch te bepalen wat nou je wedstrijdtempo is wat je aankan en vooral tijdens zo’n lange wedstrijd. De snelle lopers bij mij in de buurt dragen ook niet bij aan het rustiger beginnen, maar goed. Ik moet zeggen de eerste kilometers gingen echt zo makkelijk en snel. Het leek wel alsof ik aan een snelle halve marathon deel nam. Na ongeveer 10 km zat ik op een tijd van rond de 42 minuten terwijl ik de planning had om 4.30 min/km te gaan lopen dus zou ik dan op 45 minuten moeten zitten. Een uit drie van de 10 km afstand zat erop. De klimmingen was ik wel een beetje vergeten maar ook niet helemaal, dat zette mij wel op scherp maar ik moet zeggen dat ging mij niet slecht af.
De tweede 10 km afstand was wel een pittig stukje want dan ga je echt door het mooie natuur gebied (met wat klimmingen, wind dat van alle kanten op komt, door de polder waar je ook veel met zand te maken hebt en dat in combinatie wind was heel pittig). Ik was blij dat we na 20 km weer in de ‘bewoonde wereld’ terug waren en na ongeveer 20,5 km mochten wij de 30 km deelnemers nog een extra rondje lopen. Op dat moment zat ik er nog zo heerlijk in, niet normaal. Ik kwam na 21 km rond de 1.30 aan en dat een dik PR (vorige PR stond op 1.34.17) jammer genoeg geen matten dus het is geen officiële tijd. Maar goed dan moet je nog 9 km en toen kwam weer het rondje door het mooie natuurgebied. Dus het derde 10 km afstand was begonnen. Ik kan jullie zeggen, dan gaan de kilometers wel echt tellen vooral als je zo’n snelle halve marathon afstand al achter de rug hebt. Desalniettemin bleef ik stug doorgaan want ik geloofde echt in mezelf dat ik hier een mooie tijd zou neerzetten. Het tweede rondje is een iets andere route en persoonlijk kende ik het niet. Ik liep namelijk de halve marathon bij mijn vorige en enige deelname aan de Groet uit Schoorl. Het eerste stuk kende ik nog al te goed met de klimmingen, maar daarna ga je een stuk rechtdoor en datzelfde stuk kom je ook terug (zag ik aan de pionnen en de andere lopers die je tegen kwam). Vervolgens ga je een heel stuk rechtdoor (wat erg saai is, vooral omdat er ook weinig 30 km lopers zijn). Ik zag aan mijn snelheid dat het ietsjes afnam, maar dat was niet echt om mij verder zorgen over te maken maar ik had het wel onwijs zwaar. Ik bleef stug doorgaan met wat ik nog in mij had en met nog iets minder dan 3 km te gaan werden we weer aan de halve marathon lopers toegevoegd op het parcours. Dat gaf aan de ene kant wel een boost om gewoon lekker door te blijven lopen want hey heb er al zo’n lange afstand opzitten maar aan de andere kant moet je weer gaan slalommen en dat was zo lang geleden 😉 Desondanks zat het tempo er nog goed in en kwam ik bijna bij de finish (kende dat stuk natuurlijk al want was daar al twee keer eerder geweest. Met de een na laatste bocht naar links en dan weer een bocht naar links waarbij je de speaker luidt en duidelijk hoort gooide ik er nog een laatste sprint uit en daar kwam ik over de finish, wat was ik opgelucht mensen!!

I did it again!! Een best pittig dagje zo maar wat was ik blij. Toen werd ik kort daarna eraan herinnert dat je geen medaille krijgt maar een handdoek (was ik even vergeten haha), wel jammer want na zo’n afstand is een medaille zo’n leuke herinnering/beloning. Maar goed het mooiste was dat ik zo’n mooie heerlijke en zware wedstrijd achter de rug had. Het gaf mij weer een soort Egmond/Zevenheuvelenloop gevoel maar dan iets wat er tussen zat, want de heuveltjes/klimmingen waren niet zo hoog/steil maar het was ook verre van vlak en door het zand, de wind en de polder en mooie landschap gaf het deze combi van twee andere lopen.

27993610_10160013037965204_8443588181447122423_o

Met een nettotijd van 2.10.44 heb ik een dik PR gelopen wat een tijd, ben er zo blij mee. Niet dat ik dacht dat ik het niet zou kunnen want daar heb ik echt keihard voor getraind maar gewoon dat het eruit is gekomen. Dit is de snelste 30 km afstand gelopen in Amsterdam tijdens de 30 van Amsterdam van september 2017 was een tijd van 2.21.32 dus dit betekent een verbetering van 11 minuten!! Wat een progressie en dit geeft mij zoveel zelfvertrouwen en geeft mij zo’n boost om hard te blijven trainen!

‘Hard work pays off’ en dat bewijst dit resultaat. Dus blijf in jezelf gelopen en blijf ook zeker goed lezen over hoe je het beste jezelf kunt verbeteren en doe daar dan ook wat mee. Ook vallen en weer opstaan maakt daar onderdeel van uit want o wat ben ik vaak gevallen (letterlijk en figuurlijk).

Nu is het voor mij nog even goed doortrainen de laatste weken van mijn marathonvoorbereiding en dan zullen we zien hoe de marathon van Los Angeles mij zal afgaan.

RunwithMoesy – it will be fun! 😀

O ja, na mijn wedstrijd heb ik nog de massageolie van Weleda gekocht en daar zal ik ook zeker mijn ervaringen over delen met jullie! 😉