Goedemorgen iedereen,

Ik ben nog steeds aan het bijkomen van mijn hardloopavontuur in Egmond van afgelopen zondag met alles erbij inbegrepen (adrenaline, spierpijn etc.).

Wat een dag was dat. Sinds 2 jaar geleden staat dit hardloopevenement voor mij als eerste van het jaar op mijn hardloopkalender. Waarom? Het is een van de grootste wedstrijden in januari in Nederland. Je kunt met dit hardloopevenement kiezen uit 2 afstanden namelijk de kwart marathon (10,5 km) of de halve marathon (21.1 km).

Ik koos voor de 3e achtereenvolgende keer voor de Halve Marathon, vooral omdat ik meestal al een aantal weken aan het trainen ben voor een marathon is dit altijd een mooie test om te zien waar ik op dat moment sta met mijn voorbereiding.
Op zondag 14 januari 2018 stond deze loop dus op het programma. Dit jaar ging ik voor de eerste keer met de auto naar Heiloo om vanaf daar met de pendelbussen naar de sporthal in Egmond te rijden. Ik moet zeggen voor mijn gevoel was het dit jaar veel chaotischer en drukker en dit begon al op station Heiloo. Na een tijdje wachten kwamen er een aantal bussen en kon ik zo lekker zittend richting Egmond, dit is de enige manier om Egmond in te komen als je daar niet uit de buurt komt. Of je parkeert je auto zo dicht mogelijk bij Egmond en gaat dan lopend/fietsend verder.

Eenmaal bij de sporthal aangekomen was het super druk. Ik had nog een klein uurtje voordat mijn startvak zou gaan starten (roze startvak) dus ik probeerde alles snel te regelen. Eerst even snel omkleden, daarna nog snel een toiletbezoek, om vervolgens mijn tas af te geven en richting de startvakken te lopen want dat is nog best een stukje lopen (kun je wel gelijk een beetje warm lopen).

Had ik al gezegd dat ik best schaars gekleed was voor de koud waar we mee te maken hadden? Ik had de koud misschien toch een beetje onderschat maar ik zou mij nog gaan warm lopen en tijdens de wedstrijd zou ik wel warmer worden (zei ik continue tegen mezelf). Bij het startvak aangekomen was het er nog best rustig. Ik kon mij goed voorbereiden en dat gaf mij een rustig gevoel. Beetje warmlopen, rekken en strekken, denken hoe ik mijn wedstrijd een beetje zou indelen en dergelijke.

Rond 12.44 mocht startvak roze starten. Daar ging ik dan. Mijn wedstrijd tegen de elementen begon. Het eerste element volgde al snel, namelijk het strand. De eerste paar kilometers gingen mij goed af want de ondergrond zat ook mee.

Na ongeveer +/- 4 km werd het wel even andere koek. Dit keer geen zeesterren zoals vorig jaar maar mulle zand en een hele smalle strand waar je nog redelijk kon lopen. Daarbij kwam ook nog dat we de (langzamere) businesslopers tegen kwamen dus het werd drukker. Dit alles bij elkaar met de lange afstand (ongeveer 4 km) nog voor de boeg op het strand maakte het een super pittige 2e gedeelte op het strand. Wat een aanslag was dit op onze lichamen. Ik kon niet wachten om na 8 km van het strand af te gaan. Dat gaat natuurlijk ook niet gemakkelijk want het venijn zit hem in de staart met het stijle stuk omhoog.

Vervolgens gaan we over een heuvelachtige, smalle en onverharde wegdek richting het 10 km punt. Best pittig als je net het strand hebt gehad maar het was in ieder geval wel beter dan het mulle zand. Na het 10 km punt bereikt te hebben komen we heel wat toeschouwers tegen. Wat een gezelligheid en wat een boel toeschouwers tijdens deze editie. Het weer heeft daar zeker een rol bij gespeeld! Na ongeveer 13 km lopen we alleen nog maar op verharde wegdek te lopen (wat ik gewend ben!). Dat was heerlijk lopen door de mooie landschap van Egmond en omgeving. Ik bleef stug doorlopen en dat ging mij goed af. Tot km punt 15/16 gin dat best aardig maar daarna had ik het best zwaar. Ik gaf echt alles wat ik had en bleef maar denken aan die eindstreep. Dat ging best aardig en dan was het nog ongeveer 2,5 km met nog een stijle stuk omhoog. Die is altijd zo pittig maar door de toeschouwers wel dragelijk haha!

Uiteindelijk ga je dan ook weer stijle omlaag en dan gaat het allemaal wel als je weer terug bent in de bewoonde wereld. Dat stukje ging ik weer voortvarend en zo hoefde ik alleen nog maar de laatste paar bochten richting de finish te lopen. En ja hoor, daar is de finish, nog even een sprintje met alles wat ik in mij heb en yes, I did it again!

Deze diashow vereist JavaScript.

Wat een opluchting na zo’n pittige loop. Ik moest echt even bijkomen. Het is niet niks wat ik weer heb gepresteerd met duizenden lopers. Kort na het bijkomen, ben ik mijn medaille enzo gaan ophalen. Om vervolgens richting mijn baggageafgifte punt te lopen, want het was nog steeds heel koud en wilde gauw wat warms aan. Eenmaal aangekleed, nog even een patatje gegeten (gewoon omdat het kan!) om daarna richting de pendelbus te lopen die mij weer naar mijn auto zal brengen.

En zo ging ik lekker terug naar huis en kwam er een einde aan de enerverende, pittige, uitdagende en voldane hardloopzondag in Egmond!

Via deze weg wil ik nog iedereen bedanken die mij heeft aangemoedigd en was het leuk om nog sommige bekenden kort te spreken en te zien!!

Op naar de volgende hardloopuitdaging en voorlopig is dat de 30 van Schoorl op 11 februari 2018!

RunwithMoesy