De meeste hardlopers hebben het voornamelijk over welke (functionele) hardloopkleding goed en leuk is of welke hardloopschoenen voor hun geschikt zijn. Maar waar je eigenlijk iemand niet zo snel over hoort althans ik niet is welke sokken zijn voor mij geschikt. Daar wordt niet zo veel over gesproken als het niet de compressiekousen zijn waar je af en toe wat over hoort.

Persoonlijk heb ik regelmatig last van (bloed)blaren en teennagels die er niet meer zo goed uitzien. Dit kan verschillende oorzaken hebben en is ook heel moeilijk te bepalen want ligt het nou aan te kleine of te grote schoenen? Vorm van de schoenen? Of ligt het aan de sokken die ik draag?

Op de markt is er wel een brede aanbod van hardloopsokken/kousen waar je uit kunt kiezen. Ook bestaan er verschillende soorten sokken/kousen in diktes, stof, werking etc. Een van de merken die hardloopsokken die bestaat is ‘Feetures!’.

Feetures! is een familiebedrijf en is gevestigd in North Carolina. Zij streven ernaar om mensen aan te zetten tot een gezonde en actieve levensstijl. In 2002, na meer dan 25 jaar bij een toonaangevende producent van sportsokken te hebben gewerkt, zag Hugh (de oprichter en eigenaar) de mogelijkheid om zelf een high-performance sok te creëren door gebruik te maken van de laatste technologieën. Zijn zoon Joe, bedacht de naam Feetures!

In Nederland kun je gelukkig ook hardloopsokken van dit merk kopen. Maar welke soorten sokken zijn er? Op dit moment zijn er 2 soorten te verkrijgen in Nederland.

  1. Elite: De meest technologisch geavanceerde sok is anatomisch gevormd met behulp van onze Sock-Lock-technologie voor doelgerichte ondersteuning. Als resultaat van deze verhoogde pasvorm, worden voet en sok één, en dat levert maximale ondersteuning en bescherming tegen blaarvorming. iWick vezels voeren vocht af en houden je voeten droog en koel.
  2. Elite Merino+: De Elite technologie en de combinatie van Merinowol met bamboe en zorgen voor een onovertrefbaar draagcomfort. Indien nat werken ze isolerend en houden de voeten warm, zelfs in koude en natte omstandigheden. Onze Merino+ vezels gaan geurvorming op een natuurlijke wijze tegen.

Vervolgens kun je de keuze maken uit verschillende dempings niveaus. In Nederland zijn de volgende dempings niveaus te verkrijgen:

  • Ultra Light
  • Cushion / Light Cushion
  • Max Cushion

Ook kun je nog de lengte van de sokken bepalen. In Nederland kun je uit 3 verschillende lengtes van sokken een keuze maken.

  • No Show Tab
  • Quarter
  • Crew

Verder is er ook de keuze uit verschillende kleurcombinaties en ook al is dit niet belangrijk (vindt ik) is het wel leuk om te zien.

 

Spring Outlook home page ad-1

Mijn ervaring

Ik heb zelf een paar van de Elite Light Cushion No Show Tab en een paar van de Elite Light Cushion Quarter mogen testen. Op de website staan deze beide sokken voor een bedrag van 16.95 Deze sokken verschillen alleen in kleur en lengtes dus voor mijn review is mijn ervaring nagenoeg voor beide sokken hetzelfde.

Pasvorm en draagcomfort

Volgens de beschrijving zouden de sok en voet één worden en dat zou een maximale ondersteuning en bescherming voor blaarvorming geven. Ik kan jullie zeggen vanaf het eerste moment dat ik de sokken aan deed voelde het gelijk goed. Tijdens het lopen hoefde ik ook nauwelijks te wennen aan deze nieuwe sokken. Het zat gelijk heel comfortabel en dat liep zo fijn.

Blaarvorming

Wat betreft blaarvorming kan ik zeggen dat ik tot op heden nog geen blaren heb gezien. Dit was ook al voor mijn nieuwe hardloopschoenen het geval toen ik deze sokken droeg. Nou moet ik wel zeggen omdat dit de Light Cushion sokken betreft zij niet het meest geschikt zijn voor de winterperiode. Dus hopelijk zal ik hetzelfde resultaat hebben tijdens de warmere hardloopdagen.

Conclusie

Er is nog een beperkte keuze uit de soort sokken, dempings niveaus en lengtes maar op zich wel een goede basis om uit te kiezen. De prijs die ervoor wordt gevraagd is niet heel goedkoop maar na mijn ervaring wel het geld waard. Als je veel last hebt van blaren zou ik deze sokken zeker aanraden om een keertje te proberen.

Wist je dat…..